Här i bloggen delar vi nyheter, trender, reflektioner och nya insikter inom området hållbar utveckling och hållbarhetskommunikation!
Trevlig läsning 💚
Augusti 2024
NOTERA HÖSTENS WEBINARIER
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20 juni 2024
💫 Res lätt till Almedalen!
Ska du till Gotland och Almedalsveckan? Kom då och besök vår cirkulära lånegarderob för talare och besökare med kurerande secondhand-kläder för män och kvinnor.
Purpose PR & Kommunikation är en av flera initiativtagare till Fashion Loop Almedalen och med bara några dagar kvar tills Almedalen inleds är jag otroligt stolt över att det som bara var en idé för 6 veckor sedan, nu blir verklighet på plats.
Det som också känns väldigt kul är att vi fått med oss fantastiska partners och secondhandbutiker. Stina Löving Green little hear, SLOWFASHION-appen, Ninas Nuggets, Artikel2, Science Park Borås, TRETORN samt lokala aktörer såsom Gotland Garbage och FLIKK.archive. Allt är utvalt med omsorg och finns enbart i 1 exemplar. Perfekt inför talaruppdrag!
Besök oss i VisbyContainerpark invid Kruttornet.
Purpose PR & Kommunikation, Backing the Future, Medveten konsumtion och Telge Återvinning, vill med detta initiativ främja hållbar och cirkulär konsumtion och erbjuda alternativ till fast fashion. Pure Effect hjälper oss rengöra kläderna med bioteknik. 💚
Det kostar inget att låna plagg men motprestationen är att fota outfiten man lånar och tagga #FashionLoopAlmedalen samt butiken plagget kommer ifrån.
Vi ses! 💫
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
19 juni 2024
Lunch & Learn webinar: 5 nycklar för trovärdig hållbarhetskommunikation!
19 juni kl. 12:00 - 12:55
Behöver du boosta dig själv eller ditt team med ny kunskap och det senaste inom hållbarhets-kommunikation? Då är detta webinar något för dig! Detta ingår:
- 5 nycklar för att skapa trovärdig hållbarhetskommunikation.
Helen Iwefors är kommunikationskonsult och grundare av Purpose PR & Kommunikation och har 20
års erfarenhet av strategisk kommunikation. Webinaret är kostnadsfritt och hålls på zoom.
Anmälan: info@purposepr.se senast 18 juni.
________________________________________________________________________________
11 juni 2024
FASHION LOOP ALMEDALEN - EN KURERAD SECONDHAND GARDEROB FÖR TALARE
Under Almedalsveckan arrangerar Purpose PR en kostnadsfri lånegarderob med plagg och smycken från utvalda secondhandbutiker, perfekt inför talaruppdrag eller ett mingel. Ingen ska behöva köpa nya kläder för att känna sig fin under sitt besök i Almedalen.
Utbudet i garderoben är kurerat och utvalt med omsorg. Varje plagg eller accessoar är secondhand eller up cyclad och finns endast i ett exemplar. Med oss i Almedalen finns plagg och smycken från fantastiska varumärken såsom Slowfashion-appen, Stina Löfving, Ninas Nuggets, Vintage vitalite, FLIKK.archive, Ems secondhand, GreenLittle Heart samt Gotlands Garbage.
Hos oss kan du låna plagg kostnadsfritt i utbyte mot att posta en bild med #FashionLoopAlmedalen. Vi håller till på ”En Hållbar Arena” i Visby Containerpark invid Kruttornet.
På onsdag kommer frisörer från miljöcertifierade Green Heads vara på plats och erbjuda styling.
Fashion Loop Almedalen genomförs tillsammans med BackingTheFuture och Purpose PR & Kommunikation. Det möjliggörs av Telge Återvinning som upplåter plats för garderoben. PureEffect hjälper oss tvätta kläderna med hjälp av ”No-wash” tvättspray med bioteknik.
Vi ses väl? 💚
________________________________________________________________________________
20 april 2024
Agenda 2030 Open För en bättre Värld!
Purpose PR är engagerade i FN-föreningen här på Lidingö och på lördag den 20 april arrangeras ett stort evenemang i regi av Stockholms FN-distrikt. Eventet är öppet och kostnadsfritt för alla. Vill du bidra till en bättre värld med utgångspunkt i FN:s globala mål för hållbar utveckling. Kom och var med! Här möter du likasinnande som brinner för omställning och action.
Anmälan på www.agenda2030open.se
Vi ses 💚
________________________________________________________________________________
10 april 2024
Föreläsning om greenwash och EU:s Green Claims på Högberga gård
Framtidsäkra din business var temat för halvdagskonferensen på vackra Högberga gård på Lidingö. Företaget Knowledge & Passion bjöd in företagare för att diskutera EU:s nya hållbarhetsrapporteringskrav, CSRD/ESRS-direktiven inklusive ansvar, risker och möljigheter framåt. Cirkulära företaget Inrego var på plats och talade om cirkulär e-waste och Purpose PR var inbjuden att berätta om hur man undviker greenwash och vad EU:s green claims innebär för företagen framåt. En givande dag full av nya insikter, lärdomar och nätverkande.
________________________________________________________________________________
18 januari 2024
Ny lag om greenwash klubbades igenom i EU-parlamentet
Den 17 jan röstade EU-parlamentet ja till det nya direktivet som handlar om att vilseledande miljöpåståenden (greenwash) ska förbjudas. De nya reglerna syftar till att förbättra produktmärkningen, bekämpa greenwashing och hjälpa konsumenter att göra välgrundade val när de handlar.
Det nya direktivet förbjuder användningen av allmänna miljöpåståenden utan bevis, vilket konkret innebär att det inte längre går att ogrundat beskriva en produkt som miljövänlig, hållbar, klimatneutral, klimatsmart osv.
Dessutom reglerar direktivet även användningen av hållbarhetsmärkningar och skapar en ny harmoniserad märkning för att låta varor med längre garanti sticka ut mer.
Nästa steg är att den nya lagen formellt måste godkännas av Ministerrådet (vilket anses vara ren formalia) och därefter har EU-länderna 24 månader på sig att implementera lagen i sin nationella lagstiftning. Så förhoppningsvis kan vi i början av 2026 förvänta oss att direktivet börja gälla i Sverige. 😀
Här är vad lagen förbjuder:
🛑Generella miljöpåståenden, som till exempel ’miljövänlig’, ’naturlig’, ’biologiskt nedbrytbar’, ’klimatneutral’ eller ’eko’, utan bevis som stödjer påståendet.
🛑Reklam för en vara med en funktion som begränsar dess hållbarhet, om information finns om funktionen och dess effekter på hållbarheten.
🛑Att en produkt har neutral, minskad eller positiv inverkan på miljön genom klimatkompensering.
🛑Hållbarhetsmärkningar som inte är baserade på godkända certifieringssystem eller etablerade av offentliga myndigheter. Heja tex Miljömärkning Sverige AB KRAV ekonomisk förening Fairtrade Sverige mfl.
🛑Hållbarhetspåståenden om användningstid eller intensitet under normala förhållanden, om de inte är bevisade. Till exempel att en tvättmaskin håller för 5 000 tvättar om detta inte är sant.
🛑Att uppmuntra konsumenter att byta ut förbrukningsvaror i förtid, vilket är vanligt förekommande, exempelvis med bläckpatroner.
🛑Att påstå att varor är reparerbara när de faktiskt inte är det.
__________________________________________________________________________________________
15 December 2023
Purpose PR och Backing the Future i podden Kick Ass Kommunikation.
Fick äran att prata om hållbarhetskommunikation och greenwash i podden Kick Ass Kommunikation, (bra namn på podd, eller hur!) tillsammans med Helena Torhage från Backing The Future. Mycket intressant samtal och bra diskussioner. In och lyssna - bland annat ger vi våra allra bästa tips på vad vi tycker är bra hållbarhetskommunikation, hur du undviker #greenhush och #greenwash och vilka kommunikationstrender vi ser framåt💚
https://lnkd.in/dwSKjpVV
_________________________________________________________________________________
18 januarii 2023
Purpose PR bloggar om greenwash hos nätverket Backing the Future
Läs inlägget i sin helhet här:
_______________________________________________________________________________
1 april 2023
Purpose PR deltar i Commapodden
Helen Iwefors Häggblom berättar om hur hon hjälper företag och organisationer att kommunicera deras hållbarhetsarbete och vilka olika framgångsfaktorer och fallgropar som finns. Vad får man säga när man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete? Och hur gör man det på bästa möjliga sätt för att undvika att bli anklagad för greenwashing.
Lyssna här:
_________________________________________________________________________________
21 mars 2023
Välkommen till digital föreläsning i hållbarhetskommunikation!
Hur man kommunicerar hållbarhet är högaktuellt i besöksnäringen, allt fler resenärer vill kunna resa med gott samvete och hållbarhetsarbetet förväntas bli en hygienfaktor. I detta webinarium som arrangeras av Rethink Textiles / VarUnik kommer du få lyssna på hur man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete på ett trovärdigt sätt, hur man undviker greenwash respektive greenhush och hur man genom att kommunicera sitt hållbarhetsarbete får med sig fler gäster på tåget.
Det handlar inte bara om att kommunicera utan också om vad och hur. Goda exempel från besöksnäringen kommer att lyftas fram. Föreläser gör Helen Iwefors, kommunikationskonsult och grundare på Purpose PR & Kommunikation och Fredrik Albihn, Concept manager på Visit Skåne.
Datum: 29 mars
Tid: 12:00-13:00
Länk: https://lnkd.in/dfHb5C_a
OSA senast 28 mars till: sofia.stahl@varunik.se eller skicka PM till Sofia Stahl
_______________________________________________________________________________
1 februari 2023
Greenwashing ökar – allt fler företag fälls
Omvärldens förväntningar blir allt större på varumärkens miljöpåståenden i reklam och i takt med att allt fler blir medvetna om klimatkrisen och mer insatta på området, höjs också både förväntning och krav på företagens produkter och tjänster. Detta märks tydligt i mängden anmälningar som kom in till Reklamombudsmannen och under 2022 slogs det rekord i antal fällda bolag, och bara i november, fälldes hela 9 stycken varumärken av Reklamombudsmannens Opinionsnämnd.
Ökningen av greenwash beror på flera saker:
I en nyligen genomförd undersökning i Svanens regi har människor från de nordiska länderna besvarat frågor om vad de anser om kommunikation med hållbara budskap. Här framkom tydligt att respondenterna är trötta på företagens reklambudskap och saknar förtroende för att vad som sägs, faktiskt är sant. Hela 7 av 10 personer (68%) uppgav att de anser att företagen överdriver sina miljöpåståenden och hur miljövänliga produkterna är. I Svanenbarometern från 2021 uppgav 64% av respondenterna att man önskade tydligare kommunikation kring sina hållbara löften samt redovisar hur företagen tänkt uppnå dem (84%). 59% uppgav att de är negativt inställda till reklam överlag och 1 av 5 uppgav att de är trötta på reklam med klimat- och gröna budskap.
Det blir alltså mer och mer viktigt att vi kommunikatörer och marknadsförare har koll på vad målgruppen har för förväntningar på varumärket, vad som uppfattas som trovärdigt, och hur man kan tillmötesgå deras behov i sin kommunikation och dessutom har full koll på vad marknadsföringslagen säger.
Mer tips i tidigare blogginlägg nedan. 👇🏻
29 november 2022
På Giving Tuesday hade jag förmånen att föreläsa på kommunikationsbyrån Comma och deras gäster om trovärdig hållbarhetskommunikation och greenwash. Med som gäst var också självaste reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig som jag länge velat träffa. Detta är en kortfattad sammanfattning av föreläsningens viktigaste take aways:
Hållbarhet är ord som allt fler företag och organisationer använder i sin kommunikation. Och är det inte hållbarhet så är det ord som anspelar på det: grönt val, klimatsäkert, klimatpositivt, ekovänligt och så vidare. Det är inget fel i det, du får i princip använda vilka ord vill MEN du måste följa marknadsföringslagen.
Höga krav på reklam med miljöpåståenden
Marknadsföringslagen ställer nämligen höga krav på reklam med miljöpåståenden eftersom dessa påståenden kan vara otydliga och svåra för konsumenten att förstå. Miljöpåståenden får inte vilseleda konsumenten och det innebär att begrepp som exempelvis klimatsmart blir för allmänt hållna och luddiga. Och det säger sig själv att en produkt som exempelvis utpekas som just klimatsmart har ganska mycket att leva upp till jämfört med en produkt som exempelvis kan visa att den till femtio procent består av återvunnen plast.
För att använda ett hållbarhetspåstående måste företag kunna bevisa att dessa är sanna. Detta måste också göras i direkt anslutning till påståendet, inte genom att exempelvis hänvisa till en hemsida eller en QR-kod. Alla påståenden måste dessutom vara relevanta[HI1] för det som kommuniceras.
Det som påstås i hållbarhetskommunikationen måste alltså både kunna kvalificeras och verifieras. Det innebär att du måste kunna säga exakt vad du menar med ett påstående och hur det går att kontrollera att så är fallet. (Tex genom en 3:e partsgranskad miljömärkning.)
Var så konkret som möjligt
Säg alltså inget som inte går att bevisa. Och säg endast det specifika som kan bevisas. Att inte kunna göra det är en av de vanligaste anledningarna till att man fälls av reklamombudsmannens opinionsnämnd. Försök därför alltid att vara så konkret i hållbarhetskommunikationen som möjligt. Till exempel kan du i stället för att kommunicera svepande kring hur hållbart företaget är lyfta att era transporter sker med elbil.
Enligt undersökningar från Svanen 2022 och Annonsörföreningen 2021 uppger 95 procent av alla svenskar att hållbarhet är viktigt. Men mer än var fjärde har börjat tröttna på reklam med miljö- och klimatbudskap. 22 procent tycker inte att dessa är trovärdiga. Hela 70 procent anser att företag överdriver hur miljövänliga företagets produkter är. 61 procent blir irriterade på att företag beskriver sina produkter som ”gröna” utan vidare förklaring.
Dessa siffror visar att det en balansgång att kommunicera sitt hållbarhetsarbete. Vissa tycker att det är så svårt att de hellre låter bli, så kallad greenhush. Men de som väljer att göra det vet att om det görs på ett trovärdigt sätt så stärker det varumärket och istället bygger företagets anseende gentemot sina kunder, medarbetare och intressenter. Man inspirerar även andra att följa i ens fotspår och förhoppningsvis utmanar konkurrenter att minska sin miljöpåverkan. Och i takt med att omvärlden blir mer medvetna gynnas man av att ligga i framkant – det skapar affärsnytta.
Helen Iwefors Häggblom, Elisabeth Trotzig
Stockholm 12 december
När man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete kan man använda sig av dessa 4 steg.
1 Kommunicera ert syfte utöver att tjäna pengar. Vad ger ni för mervärde till samhället?
2 Transparens och öppenhet. Var ärlig och öppen, kommunicera i med och i motgång.
3 Framtida löften. Kunderna vill ha tydligare måluppfyllnad och se resultatet.
4 Engagera era kunder, ta med dem på er resa - det skapar trovärdighet
Kommunicera ert syfte
”Syftet definierar företagets existensberättigande utöver att tjäna pengar”. Kommunicera ert syfte utöver att tjäna pengar. Vad ger ni för mervärde till samhället?
Det tydliggör vilka problem din verksamhet har beslutat sig för att lösa, och vilken typ av värde ni genererar åt era kunder, anställda, intressenter och samhället. De mest framgångsrika varumärkena är de som är framåtriktade, hållbara och anpassar sitt syfte till sin affärsstrategi. Dessa varumärken är duktiga på att kommunicera sitt syfte kreativt, enhetligt och sammanhängande över tid. De visar sitt purpose genom konkreta exempel och hållbarhetsinitiativen är i linje med den världssyn som finns hos deras konsumenter, intressenter och anställda. En vinnande strategi helt enkelt!
Transparens och öppenhet = ärlighet
När man kommunicerar hållbarhet behöver man kommunicera på ett transparent och trovärdigt sätt. Var därför öppen, transparent och ärlig, både i med och motgång. Var ärlig med skönhetsfläckarna och kommunicera också om era svårigheter. Men, skryt bara om konkreta, bevisade effekter och insatser, och kom ihåg att vara ödmjuk inför hållbarhetsfrågans vidd och komplexitet.
Framtida löften - behöver verifieras
Dagens konsumenter vill se action, planer och lösningar. Hållbara företag visar därför siffror och fakta som underbygger löftet. Er hållbarhetskommunikation behöver verifieras och styrkas, genom välkända och erkända mätverktyg och använder ni er av certifieringar eller märkningar bör dessa granskas av 3:e part. Men, viktigt att komma ihåg, ge inga löften om det inte finns en plan hur ni ska uppnå dem.
Skapa engagemang genom storytelling
Sist men inte minst, bjud in era kunder att följa med på er hållbarhetsresa med hjälp av storytelling. Adressera ett problem genom att bjuda in era kunder till dialog och välkomna förslag och idéer. Genom att berätta om er resa, vara passionerad och våga ha personlighet - skapar ni både engagemang och förtroende.